GER ENG
The
Team
A Pécsi Tudományegyetem csapata elsőként 2019-ben vett részt a Solar Decathlon Europe Innovatív hallgatói versenyén. A szentendrei megmérettetés során a Miskolci Egyetem villamosmérnök hallgatóival közösen alkottunk csapatot. Akkor az 1970-80-as években épült 800.000 darab családi otthonként működő típusház, a „Kádár-kocka” energetikai megújításával foglalkoztunk.

A megvalósított Hungarian Nest+ projekt elsődleges célja egy pluszenergiás zöld szemléletű otthonrekonstrukció volt, mely rekonstrukciós javaslat ökológiai lábnyománál törekedtünk arra, hogy működésében energiapozitív legyen, míg károsanyag kibocsájtása a nullához közelítsen.

A projekt végül 4 díjat nyert el a verseny során, köztük az energiahatékonyság 3. helyezését és az építészeti verseny 2. helyezését. Magyarország kormányának döntése alapján, a megvalósult épület tervei, úgy könnyűszerkezetes kategóriában, mint zöld felújítási program kategóriában a magyar mintaházprogram részévé vált.
The
Future
A Solar Decathlon Europe 2021-es Wuppertálban megrendezésre kerülő versenyre egyedüli magyar résztvevőként jutottunk be a 18 nemzetközi versenycsapat közé. A verseny óriási és a cél, melyet magunk elé tűztünk még senkinek sem sikerült.

Az SDE2021-es verseny magyar csapata a ''Lungs of the City'' túltekint a napjainkban meghatározó plusz energiás ház fogalomtárának határain. A „Környezetpozitív Építészet” elvei a ház működési teljesítménye helyett, a teljes életciklusra vetített vizsgálat során kívánja kimutatni a pozitív zöld energia egyenleget és az emissziós nullához közeli értékét.
The
Family
Csapatunk folyamatosan fejlődik, hisz félévről félévre egyre népszerűbbek a projekttantárgyak, melyeket a Solar Decathlon Europe versenyre való felkészülés inspirál.

Jelenleg a hallgatói csapatunk 14 doktoranduszból, és 49 alap és mesterszakos hallgatóból áll, akiknek 9 szakoktató segíti a munkáját.